CHRISTELIJK VOCAAL ENSEMBLE

Vaya con Dios

RECENSIE

Door: Harrie Spronken

Sinds een paar dagen ben ik de gelukkige eigenaar van de nieuwste CD van het Christelijk Vocaal Ensemble Vaya con Dios. De CD heeft geen titel maar het is overduidelijk een kerst-cd, en wat voor één?

 

Het 14-tellende ensemble wordt muzikaal bijgestaan door Gerard Eijken – cello, Geraldine Ligtermoet – viool, Lenie de Meij – harp, Willem-Jan Visser – trompet, Jaap Zwart jr. – orgel en vleugel. Dirigente Gerrie De Kimpe heeft gezorgd voor boeiend repertoire, zowel polyphoon als homophoon. Als je de cd beluistert, merk je hoe mooi een jong meisjeskoor combineert met harp (o.a. The Angel Gabriel), maar ook heel mooi à capella kan zingen. Bovendien beschikt Vaya over een groot aantal solisten die helemaal doorkneed zijn in dit repertoire. In deze tijd is dit bijna een geschenk: veel kerstliederen (en sinterklaasliederen) worden vaak voorzien van een ordinaire beat waardoor het karakter van de authentieke stukken verloren gaat.

 

Op deze CD staat een prachtige bewerking van Nu zijt wellekome. Het grote gevaar van een gelijkstemmig ensemble is de verveling. Mede door het gevarieerd repertoire krijgt deze echter geen kans op de CD. Bij O come, o come, Emmanuel worden we ontroerd door een grote melancholie. De trompet wordt hier een extra stem van Vaya zonder ook maar het minst te domineren. Een prachtige bewerking van dit juweel trouwens.

 

Het O holy night verrast! Meestal wordt dit stuk gezongen door mannenkoor of gemengd koor. Eerlijk gezegd heb ik zelden zo'n hekel aan een stuk als aan O holy night. Bij Vaya is het echter anders. Mede door de tempokeuze en de solisten krijgt de tekst de betekenis die ze verdient. Geen draak dus. Een roze, fris ontloken is gedurfd vanwege de taal. Een mooi arrangement... om jaloers op te zijn.

 

I wonder as I wander. Dit werk klinkt makkelijker dan het is. De fermates in de sopraanpartij zijn hiervoor verantwoordelijk. Om dit zo te kunnen als Vaya doet... mag je zeker zijn dat hier sprake is van een goed beheerste zangtechniek. Het valt op dat de melancholieke koorwerken bijzonder goed bij het koor passen. Door de lange instrumentale inleiding lijkt O come all ye faithful bijna op een muzikaal intermezzo. Dit strofelied wordt fraai uitgevoerd. Het arrangement inspireert het koor en zou bij menige kerstnacht het gevraagde licht kunnen brengen.

 

Zo zou ik nog even kunnen doorgaan, maar het lijkt me beter als u zelf de CD koopt en beluistert.

 

Tenslotte kan ik het niet nalaten om een groot compliment te geven aan Jaap Zwart jr., die zich een waardig begeleider toont op zowel orgel als vleugel. Beide instrumenten bespeelt hij alsof het een orkest is en dit inspireert Vaya enorm.

 

De CD is beslist een aanrader.

Harrie Spronken is een gewaardeerde dirigent, solist en componist. Hij was onder meer 28 jaar verbonden aan de Limburgse Koorschool Cantarella. Harrie Spronken is docent aan het Maastrichts Conservatorium.

Copyright © Christelijk Vocaal Ensemble 'Vaya con Dios' | All Rights Reserved